top of page
Zoeken
  • merelcoebergh1

Afvallen en koffie drinken? Hoeveel koffie is gezond?

Bijgewerkt op: 13 dec. 2021

Koffie kan zo heerlijk zijn, vers gemalen koffiebonen, een dampend kopje uit de koffiemachine… Koffie werkt stimulerend voor het lichaam en kan de spijsvertering gunstig bevorderen. Zoals de Italianen het drinken met een kleine kopje espresso kan koffie een gunstig effect op je lichaam hebben.

Maar er zijn ook nadelen. Zo’n Hollands kopje Douwe Egberts is ook erg verslavend en ik heb al een aantal cliënten enorm zien opknappen en afvallen nadat ze stopten met koffie drinken of zich beperkten tot een á twee kopjes per dag.


Hoe kan dat?


Koffiebonen geven de bijnieren een stimulans, zodat deze een soort stress hormonen gaat maken. Het lichaam gaat zich klaar maken om te vechten, vluchten of te bevriezen door de bijnieren adrenaline te laten aanmaken. Echter, er is een soort wig met de werking met de schildklier. Hoe harder de bijnieren werken -wat ze dus onder stress doen- hoe minder de schildklier doet. Dit is negatief want de schildklier is belangrijk voor de verdeling van energie en als de schildklier minder gaat doen trekt hij de stofwisseling weg bij de spijsvertering.

Evolutionair is dit logisch, want het lichaam moet misschien wel vechten, vluchten of bevriezen voor de overleving. Het verteren van voeding is dan onbelangrijk en gewicht verliezen al helemaal. Maar in een alledaagse situatie is dit onnodig belastend voor het lichaam en iets wat je wilt vermijden.

Daarnaast is cafeïne in koffie toxisch voor het lichaam en duurt het wel zes uur voordat 1 kopje koffie is ontgift doo

DRAFTJS_BLOCK_KEY:b4g7DRAFTJS_BLOCK_KEY:b4g7Koffie kan zo heerlijk zijn, vers gemalen koffiebonen, een dampend kopje uit de koffiemachine… Koffie werkt stimulerend voor het lichaam en kan de spijsvertering gunstig bevorderen. Zoals de Italianen het drinken met een kleine kopje espresso kan koffie een gunstig effect op je lichaam hebben.

r de lever…

Een laatste nadeel is dat koffie stress kan bevorderen. Onder invloed van stress blijft het immuunsysteem als het ware ‘ aan’ staan en dat is een ‘duur systeem’, dat veel calorieën vraagt en een voorkeur heeft voor ‘snel’ verteerbare suikers of koolhydraten. Je hongergevoel wordt dus opgedreven.

Conclusie, afvallen onder invloed veel koffie en daarmee stress gaat dus niet goed samen! Koffie is heerlijk, maar drink het met mate (1 of 2 kopjes) als je je ontspannen wil blijven voelen of eventueel wil afvallen.


Picture via Pixabay

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Roze

Slaap..

Comments


bottom of page